Adventurer, Photographer, & Professional BloggerLandet kan tyckas litet (endast 60 % av Sveriges yta), men Ecuadors biologiska mångfald är oslagbar, med ett fantastiskt antal underverk vad gäller både natur och kultur.

Till Ecuador kommer man för att uppleva maximalt antal upplevelser på kortast möjliga restid. Det är det enda land i världen där man har möjlighet att på en och samma dag se gryningsdimman lätta över Amazonas djungler på morgonen, åtnjuta en traditionell lunch i Anderna i skugga av en snötäckt vulkan och till solnedgången sätta dig med en färsk kokosnöt i handen på stranden och blicka ut över Stilla havet på kvällen – allt utan att sätta foten på ett flygplan.

Kör tjugo minuter åt något håll här i Ecuador och helt plötsligt befinner du dig i en annan värld, med ett annat klimat, ett annat landskap, ett annat språk och andra ansikten. Tänk dig vad du hinner uppleva under två veckor, eller mer…

Ecuador gränsar till Colombia i norr, Peru i öster och söder och Stilla Havet i väster och består av fyra huvudregioner:

Kusten

Galapagosöarna

Anderna

Amazonas

Kusten

Ecuadors kantas till väster av Stillahavskusten – en oändlig lång sträcka med palmkantade sandstränder, mangroveträsk och färgglada fiskebyar. Åk en bit inåt landet och du stöter på djungelområden med ett och annat vattendrag och vackra vattenfall.

Take Me To Ecuadors kustnära högkvarter ligger i den tillbakalutade samhället Las Tunas, där livet på många sätt inte har förändrats på årtionden. Hjälp en fiskare att dra in morgonens fångst så kanske du får en färsk fisk till middag som belöning, köp en ananas av den lokala försäljaren när han stannar med sin cykel för att låta en åsna korsa vägen eller be om lite salsa-tips av ungdomarna på stranden… I Las Tunas blir du en del av den äkta ecuadorianska strandgemenskapen.

 

Livet i Las Tunas kanske är ”tranquilo”, men läget är oslagbart – inom 30 minuters bilväg söderut ligger vågor i världsklass och dygnetruntparty i Montanita och 15 minuter norrut nationalparken Machalilla. Den vackra kustreservatet har många djurarter som även kan hittas på Galapagosöarna, inklusive blåfotade sulor. Härifrån ser du även migrerande knölvalar, på väg från Antarktis för att fortplanta sig. Hela kuststräckan är en matälskares paradis. Här hittar man allt ifrån välkända maträtter som ceviche till en mängd saftiga och exotiska frukter. Äventyrssökare kommer få svårt att välja mellan alla fantastiskt roliga saker som fixar den där adrenalinkicken: surfing, skärmflygning, mountainbiking, dykning, harpunfiske… kusten har allt.

Galapagosörna

De legendariska Galapagosöarna ligger 1000 km från fastlandet och är egentligen toppen av en enorm undervattensvulkan. Eftersom Galapagosöarna alltid har varit helt separerade från fastlandet har den i sin isolering utvecklat en helt unik flora och fauna – en smältdegel av arter som inte finns någon annanstans i världen. Efter sitt besök 1835 använde Charles Darwin öarnas sällsynthet som inspiration till sin evolutionsteori. Idag är Galapagosöarna en välbeskyddad nationalpark och ett sannt underverk.

På grund av att det inte finns några rovdjur på Galapagosöarna är djuren där orädda för människor. Under din upptäcksfärd kommer du att stöta på leguaner, jättesköldpaddor, pingviner och sälar, medan blåfotade sulor, fregattfåglar och albatrosser cirkulerar ovanför. För en makalös upplevelse utöver det vanliga, bege dig under vattnet och dyk bland hammarhajar, sköldpaddor, rockor, valhajar och delfiner.

Anderna

Ecuadors bergiga ryggrad består av två parallella bergskedjor som separerar slätterna i väst från Amazonas i öst. Mellan dessa två bergskedjor ligger den så kallade ”Vulkanavenyn” (la Avenida de los Volcanes), en imponerande rad av några av världens högsta bergstoppar.

Om man mäter från jordens mitt är Chimborazo, med sina 6268 m, faktiskt världens högsta berg, tack vare jordens utbuktning. Sangay (5230 m) och Tungurahua (5023 m) räknas som två av världens tio mest aktiva vulkaner. Den 5897 m höga Cotopaxis är kanske den vackraste vulkanen med sin symmetriska kägla ståtligt upptornande bland vindsvepta grässlätter.

Naturens vackra dimtäckta skogar och kristallklara sjöar framhävs ytterligare av de många majs-, vete- och quinoafält som täcker sluttningarna och skapar matta av grönska – Ecuador i ett nötskal. Denna region, som också kallas för Sierra är ett himmelrike för historieentusiaster. Här finns Inkaleder och ruiner blandat med koloniala städer och traditionella byar.

Varje by och stad i Anderna har sin egna kulinariska specialitet med ett fokus som ofta hamnar på någon av de många olika typer av majs och potatis som finns här. Sierras mest kända delikatess är cuy – helstekt marsvin. 

Man kan tillbringa många fina timmar med att titta på när Sierras dramatiska bergstoppar och dalar skiftar färg eller ströva omkring på en lokal marknad och titta på konsthantverk. Om du vill ha lite mer action så är vandring, cykling, klättring, forsränning och hästridning fantastiska sätt att njuta av naturen. Kanske har du till och med tur att få en skymt av regionens mest kända fågel – kondoren.

Amazonas

Det där med att förkrympa huvuden (tsantsa) är som tur var förpassat till historieböckerna men Ecuadors livliga regnskog är fortfarande full av gamla hemligheter, traditioner och magi. Amazonasregionen kallas för Oriente. Här bor nio olika ursprungsbefolkningar, inklusive två okontaktade stammar, och området är lika känt för sitt rika kulturarv som för sin biologiska mångfald.

Oriente börjar vid Andernas östra sluttningar och sträcker sig tusentals kilometer öster ut till gränsen mot Colombia och Peru. Några timmars resa in i djungeln med båt tar dig in i delar av Amazonas mest ofördärvade områden, där du med lite tur får skymta jaguarer, tapirer, apor, kajmaner och amazondelfiner.

 

Ecuadors regnskog inkluderar den största biologiska mångfalden i hela Amazonområdet, med upp emot 655 trädarter per hektar; fler än både USA och Kanada sammanlagt. Utöver detta finns 800 fiskarter, 350 reptilarter, 300 däggdjursarter och tusentals olika insekter.

I Amazonas får du uppleva naturens mest imponerande orkestrering av livet. Paddla stilla över näckrostäckta laguner i en urholkad kanot; klättra upp i trädkronor för att få en fågels perspektiv; vandra längs autentiska skogsstigar; lär dig om regnskogens medicinalväxter eller bara luta dig tillbaka och beundra naturens mest fantastiska och komplexa ekosystem.